Dyner kan normalt vaskes, men kræver en ret stor vaskemaskine og efterfølgende tørretumbler. Til vask anvendes et specielt dunvaskemiddel med lanolinholdigt skyllemiddel, så dunene ikke ødelægges. Dynen skal tørretumbles til den er 100% tør, hvilket kan tage lang tid. Vi har erfaringen, maskinerne og vaskemidlerne, der er nødvendige for et godt resultat, så dine dyner bliver luftige og behagelige igen.

GODE RÅD OM DYNER:

Hvilken dyne skal jeg vælge?

Valget er selvfølgelig individuelt, men som hovedregel bør man undgå meget billige dyner. Dynevåret er typisk af 100% bomuld i forskellige vævninger. I dag produceres også dyner med microfibervår.

Ved dundyner er der 4 hovedtyper af fyld: Andedun, gåsedun, moskusandedun og edderdun. Canadiske og sibiriske dun er nogle af de bedste. Andedun er typisk den billigste duntype. De er mindre end gåsedun og vejer derfor mere end gåsedun i forhold til volumen. Moskusandedun ligner mere edderdun. Dunene har en masse små kroge som gør at de hænger bedre sammen end ande og gåsedun. Moskusandedun har en bedre isolerings og fugtabsorberingsevne end ande- og gåsedun. Edderdun er det ultimativt bedste fyld. De har en unik evne til at isolere og transportere fugt.

Hvad er bæreevne?

Bæreevne er et udtryk for dunens evne til at indeholde luft. Jo mere luft, jo bedre isolerer dynen. Og den større overflade giver en bedre fugtafledning. Bæreevne skalaen går til 12. Det kan ikke anbefales at købe en dyne med bæreevne under 8.

En dyne bliver også ”træt”!

Under søvnen afgives ca. 2 dl væske i løbet af natten. Sveden optages af vår og dun, som afleder den fra kroppen og lader den fordampe til omgivelserne. Hudskæl, talg og urinsyre, der er nogle af de bestanddele, som vores sved indeholder, aflejres i vår og dun. I disse aflejringer lever husstøvmider, utøj og alle de bakterier vi omgiver os med i dagligdagen. Dundynen kan være årsag til helbredsproblemer, men da den også er svær at undvære, anbefaler vi at indlevere dynen til vask når man skifter fra sommer til vinterdyne og omvendt. Så har man altid en ren, luftig og hygiejnisk dyne 2 gange om året. Man bruger sin dyne ca. 8 timer i døgnet – år efter år. Jævnlig luftning tilrådes. Vask og tørretumbling er med til at gøre dynen luftig og behagelig igen.

Vedligeholdelse af dyner:

  • Daglig:
    Dynen rystes let fra begge ender og lægges med kropssiden opad. Undlad at lægge sengetæppe over dynen med det samme. Lad den få lov at slippe af med fugt og varme.
  • Lejlighedsvis:
    Læg dynen ud i fri luft beskyttet mod direkte sol og lad den lufte et par timer. Specielt i klart frostvejr opnår man en god virkning. Dynen skal efterfølgende varmes op til rumtemperatur før den anvendes.
  • Et godt råd:
    Sveder De meget, når De sover, vil en dyne med høj bæreevne være et godt valg. Sænk eventuelt stuetemperaturen med et par grader.
  • Helårsdyne?
    En helårsdyne er en illusion. Anskaf en god sommerdundyne til den varme tid af året. Det giver en forøget sovekomfort. Når De ikke bruger Deres vinterdyne/sommerdyne bør den indleveres til vask og luftes grundigt. Derefter bør den opbevares i en lærredspose, så den kan ånde.

WAXI VASKERI OG RENSERI
Borgediget 21 B
4000 Roskilde
CVR: 42600695
Kontaktinformationer:
info@waxi.dk
tlf.: 46 35 75 75
Åbningstider:
Åbent hverdage kl. 7-17.30
Lørdage og kl. 10-13
Søndag lukket